Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
alarm
Autor Wiadomość
pocik 

Motocykl: drz
Imię: adam
Wysłany: 2010-11-24, 22:22   alarm

na allegro za grosze porobilo sie mnostwo alarmow z roznymi cudami jedno odpalaja sprzeta z pilota inne wibruja kiedy ktos sie kreci kolo maszyny cena oscyluje miedzy 100 a 200 pln a sa i tansze :) co o tym myslicie?
uzywa ktos tego?

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2010-11-24, 22:37   

Wszystkie one to jedno i to samo tylko pilotami się różnią ale film się właśnie zaczął i na tym skończę.

[ Dodano: 2010-11-24, 23:12 ]
Akurat jest przerwa na reklamę a więc wszystkie one to jedno i to samo tylko pilotami się różnią.

pocik 

Wysłany: 2010-11-24, 23:13   

to ja czekam na dalsza czesc:)
ciekawy jestem czy warto czy potencjalny amator moejej wlasnosci da rade z takim alarmem czy to zwykla kicha biedronkowy shit?

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-24, 23:17   

Shit może nie biedronkowy bo w biedronkach ich nie widziałem ale na pewno trudno to nazwać alarmem. Zależy czego od niego oczekujesz bo nic nie napisałeś.

pocik 

Wysłany: 2010-11-24, 23:24   

nie chce odpalac maszyny z pilota:) ogolnie chcial bym zeby upier ,,, lape komus kto tknie maszyny:)
a tak powaznie to raczej chcialbym zeby sie poprostu wydarl kiedy ktos tknie sprzeta
tylko zeby caly ten wielkiej mocy system nie przyniosl wiecej szkody niz pozytku zeby mi nie zatrzymal motocykla jak mu sie ubzdura albo cos z tych rzeczy 200 zl to nie znowu taki wydatek tylko czy temat jest tego warty?

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-25, 00:08   

Czułość nie jest rewelacyjna bo to czujnik wstrząsowy na piezzo zintegrowany z płytką drukowaną centralki. Nie ma możliwości rozbudowy o żadne dodatkowe czujki. Jeśli nie podłączysz odcięcia to maszyny nie uziemi nawet w przypadku awarii.

emil 

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wysłany: 2010-11-25, 04:54   

zależy do jakiego motocykla kolego, jeśli masz honde z hissem np to nie potrzebujesz imo w alarmie bo samego hissa jest problem złamać, a do wycia i migania wystarczy alarm za 60-70zł formy stig np.

Martin.B.M. 

Motocykl: Fajny
Wysłany: 2010-11-25, 12:34   

emil napisał/a:
, a do wycia i migania wystarczy alarm za 60-70zł formy stig np.

Tylko trzeba uważać na takie za 60-120zł bo większość z nich to tylko pic na wodę dobry do lansu niż do zabezpieczenia,a tylko akumulator psują.Sam osobiście bym takiego nie polecił nikomu,chyba że klient chce :D
Dobre do jakiś skuterków choć i tam też się psują..
Nawet rok temu Hart/Mline też wycofywał takie podobne gówno z obiegu bo same problemy z tym były,ale oni i tak syfem handlują więc..
Dobry alarm to ok 300zł + 80 oryginalna wiązka do danego modelu aby nie lutować niepotrzebnie.Ale na złodzieja i tak nie ma bata. :I

emil 

Wysłany: 2010-11-25, 14:51   

dobre zabezpieczenie kolego to sobie zrobisz sam, chyba że nie umiesz to kupujesz gówno za 300zł + 80zł wiązka do modelu (i wierzysz że jest git) jak nie umiesz lutować, lub pozakładać końcówek z nożami na kable, ale to nie mój problem tylko tego, który nie umie :D prawda jest taka, że wystarczy takiego stiga rozebrać, i z niewielu funkcji można mieć dostępne wiele więcej :D a kosztował grosze.
wiadomo, jak sie chce miec odpalanie z pilota, znaczy szał pyty, to min. 200 trzeba dać ;) tylko po co? np. do hiss i tak trzeba klucz :D

na zakonczeniu sezonu ktos sie 'chwalił' takim alarmem w sv chyba, znaczy sam sie właczał od niczego :D no zajebiscie, i co z tego że kosztuje, skoro jest gównem?

powiem tak - dla mnie alarm ma służyć jako odstraszanie sadzanych na moto dzieciaków, a raczej ich starych. Do uniemożliwienia odpalenia są inne, skuteczniejsze sposoby, ale o tym nie bede pisał, poza tym jak podjedzie busem 4 karków to wyrwią moto razem z latarnią, nieważne jaki był łańcuch, jaki alarm i inne cuda. Każdy ma swój wybór :D
LWG

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-25, 15:42   

Dokładnie emil ma rację. Najlepsze zabezpieczenie to własne. Złodziej to nie debil i zna zabezpieczenia i wie jak sobie z nimi radzić bo z tego żyje. A alarm ze 80 i za 300zł nie wiele się różni jedyna różnica w czułość a poza tym ogólnie to samo. Z tanimi alarmami są kłopoty bo ludzie to masowo kupują a założyć potrafi 1 na 20 osób w reklamach pisze o konieczności podłączenia 8 przewodów ale nie wiem czy znajdzie się gdziekolwiek motocykl gdzie skończy się na 8 przewodach. Prawda taka, że uziemić czy ominąć w motocyklu alarm to żaden problem zresztą w aucie to samo zwykle wystarczy spinacz do papieru albo coś ostrego z tym, że w aucie o wiele trudniej się do wszystkiego dostać (w sensie do newralgicznych punktów bo samo wejście do auta to najmniejszy problem bo nie trzeba się bawić wytrychami jak czasem widać w filmach tylko zamek idzie łamakiem a jeśli złodziejowi naprawdę zależy a zapomniał łamaka to szybę wywali). Alarm w motocyklu może pełnić jedynie funkcję odstraszacza dzieciaków jak napisał emil a i też nie zawsze po jak dzieciak podejdzie urwać lusterko to czy z alarmem czy bez to żadna różnica. Jedyna przydatna funkcja w alarmie z której można skorzystać to odpalanie z pilota chociaż też trzeba umieć to zrobić dobrze bo będzie się kończyć tym, że motocykl będzie lądował na glebie, funkcja umożliwiająca zdalne odcięcie (chociaż tylko w określonych warunkach kiedy np. dasz się kumplowi przejechać dookoła klombu a zobaczysz, że wpadł na pomysł odjechać dalej) i funkcja panic gdy chcesz kogoś postraszyć albo odstraszyć od motocykla ewentualnie podrażnić śpiących na zlocie no i do odnajdywania motocykla na parkingu gdy na zlocie stoją same motocykle a Ty zapomniałeś gdzie dokładnie stał. Jeżeli szukasz zabezpieczenia antykradzieżowego to od razu mówię, żebyś sobie odpuścił alarm nie zależnie czy będzie kosztował 80 czy 800zł bo kiedy podjadą busem żeby motocykl załadować to żaden alarm nie pomoże a to najczęstsza metoda u nas ostatnio nawet auto w ten sposób spod bloku zawinęli bo przyjechało stado karków i new beetla wnieśli na lawetę. Co do teorii, że alarmy psują akumulatory przyznam, że jest bardzo ciekawa ciekawe w niej jest to na jakiej zasadzie to niby miało by funkcjonować- bzdura.

emil 

Wysłany: 2010-11-25, 15:47   

ciekawe jest to, że mój alarm przy czuwaniu ciągnie 7mA (mierzone), aku ma 10Ah, zatem przeliczając, aku powinno dać rade wytrzymać 1428 godzin, nie uwzględniając spadku pojemności z każdego dnia nieużywania i niedoładowywania, a te 1428h to 59,5 dnia czyli 2 miesiące może stać w teorii, co praktycznie wyjdzie ok 40 dni BEZ DOŁADOWYWANIA AKUMULATORA NA CZUWANIU. no to dużo w h.j ciągnie ten alarm :D

ale wiadomo, jak sie jest sprzedawcą, to chce sie sprzedać jak najdrożej ;) a nam zależy na konkretach a nie marketingu, więc alarmom za 300zł (+80zł wiązka) mówimy stanowcze NIE! :D

Martin.B.M. 

Motocykl: Fajny
Wysłany: 2010-11-25, 16:07   

emil napisał/a:
dobre zabezpieczenie kolego to sobie zrobisz sam, chyba że nie umiesz to kupujesz gówno za 300zł + 80zł wiązka do modelu
LWG

Ja nie potrzebuje ani za 60zł ani za 300,tym bardziej nie każe nikomu kupować.Tylko mówię o tym jakie są za 60zł.Nie potrzebuje też dłubać lutować cudować z oryginalną wiązką bo fabryczne zabezpieczenia mi wystarczają w 100%.A czy mam 5 alarmów czy 10 i tak dla złodzieja to żadna przeszkoda.
A widziałem kilku letnie moto z lutowanymi sztukowanym kabelkami prze jakiś laików i nie wyglądało to ładnie,a jazda w deszczu płatała mu różne figle później z alarmem.A odpalanie z pilota dobre jest dla 12 latków z skuterami :)

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-25, 16:08   

Emil nie posądzaj od razu człowieka ja myślę, że to nie zabiegi marketingowe tylko zwykły brak wiedzy.

emil 

Wysłany: 2010-11-25, 16:11   

ja Wam mowie - mam stiga, jakis tam z powiadamianiem na pilota niby :D bez odciecia zapłonu akuratm no ale go rozebrałem bo kosztował 60zł wiec nie piniondz :) wszystko w środku jest, są porobione tylko zwory, żeby nie właczać przekaźników, odcięcie zapłonu to przecięcie jednej ścieżki i wyprowadzenie kabla z obudowy np, podobnie odpalanie - gaszenie, tyle że tu potrzeba już inny pilot.
Złożyłem i działa jak złoto dwa lata :) jedyne co mu sie jebało to bezpiecznik wypadał bo dali nędzne gniazdo, ale takowe kosztuje 4zł zamykane gumowe, i już mu lepiej ;) .
i chyba tyle w temacie alarmów.

prezesartur 

Wysłany: 2010-11-25, 16:18   

Ja kupiłem taki za 2x tyle ale dlatego że dawno ze 2 lata służył w motocyklu bez żadnej awarii teraz wyjąłem z motocykla i centralka pracuje gdzie indziej z rok non stop i do dziś nawet nie wymieniałem baterii w pilocie.
A odpalanie z pilota też może być przydatną funkcją ale gdy ktoś nie ma na coś pomysłu to mówi, że to dla dzieci.

Odpowiedz do tematu