|
31.12.2010 - zmiana przepisow o ruchu drogowym. |
| Autor |
Wiadomość |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-12-30, 10:20 31.12.2010 - zmiana przepisow o ruchu drogowym.
|
|
|
http://moto.onet.pl/16344...kul.html?node=2
| Cytat: | | Od 31 grudnia inspektorzy transportu drogowego będą mogli zatrzymywać do kontroli samochody osobowe i motocykle. Dotychczas nie mieli takich uprawnień. |
| Cytat: | | Inspekcja drogowa otrzymała te uprawnienia na mocy ostatniej nowelizacji prawa o ruchu drogowym z października br. Poza policją i strażą miejską samochód do kontroli będzie mógł zatrzymać umundurowany funkcjonariusz Inspekcji. |
|
|
|
|
 |
T_rex
Motocykl: mam
Imię: Piotr
|
Wysłany: 2010-12-30, 20:19
|
|
|
Gdzie są te forumowe POpieracze , jak nam ryżawiec państwo policyjne robi ?
Policja , straż miejska, ...teraz ITD , pościgi helikopterem, a za rok leśnicy i kolejarze dostaną takie uprawnienia. |
|
|
|
 |
zeno [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-30, 22:29
|
|
|
| T_rex napisał/a: | .. jak nam ryżawiec państwo policyjne robi ?
... |
ludzie coraz głupsi to i pilnować bardziej ich trzeba |
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2010-12-30, 22:43
|
|
|
| T_rex napisał/a: |
a za rok leśnicy i kolejarze dostaną takie uprawnienia. |
no chłopaki an quadach i enduro będą mieli lekką lipę wtedy , a i cena wyngla też pódzie w górę bo i ryzyko większe przy jumie na torach |
|
|
|
 |
Cortex

Motocykl: -
Imię: Rrrrr
|
Wysłany: 2010-12-30, 23:45
|
|
|
jest ryzyko, jest zabawa! ' panstwo policyjne ku****** policyjne! '
jeszcze zrobili prawo jazdy kat A od 24 roku zycia.. no nic... |
_________________ amicus certus in re incerta cernitur
 |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-31, 01:21
|
|
|
| no a ponoc stan wojenny był straszny a mamy to samo totalna inwigilacja Tacy walczący o wolność a dziś to oni bawią się w zomo |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

Motocykl: FirekBladek 929
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 2010-12-31, 09:15
|
|
|
| cortex napisał/a: | jest ryzyko, jest zabawa! ' panstwo policyjne ku****** policyjne! '
jeszcze zrobili prawo jazdy kat A od 24 roku zycia.. no nic... |
wiesz co cos nie moge znaleśc nigdzie tego ze prawko na a od 24 roku. Jak dzwoniłem do Wydziału komunikacji to Pani nic nie wiedziała tylko powiedziała zebym sobie do ministerstwa zadzwonił |
_________________ Motocyklowa Szkoła Vmax
Szkolenia z zakresu kat. AM, A1, A2, A
Doskonalenie Jazdy
Wyjazdy na tory wyścigowe Polska, Europa
Sosnowiec - Zagórze
Braci Mieroszewskich 124 teren Expo Silesia
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
OCC Senior
sorry but without me
Motocykl: to zło
Imię: róży
|
Wysłany: 2010-12-31, 09:53
|
|
|
| Cytat: | | W myśl nowelizacji Inspekcja Transportu Drogowego ma przejąć wszystkie fotoradary od Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Na drogach krajowych fotoradary będą mogły być instalowane wyłącznie przez ITD, na wniosek samorządu. |
| Cytat: | | Według planów system ma zostać uruchomiony w lipcu 2011 r. Zdjęcia z fotoradarów będą trafiać do centralnego komputera, będzie on połączony z Centralną Ewidencją Pojazdów i Kierowców, aby szybciej ustalać właściciela auta. |
| Cytat: | | Nowelizacja m.in. wydłuża również okres postępowania mandatowego z 60 do 180 dni, co w zamierzeniu twórców ustawy ma odciążyć sądy, do których trafiają sprawy, w których nie udało się ustalić kierowcy. |
zrodlo: http://moto.onet.pl/16345...kul.html?node=2 |
|
|
|
 |
uzi68 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-31, 11:14
|
|
|
| magik napisał/a: | | no a ponoc stan wojenny był straszny a mamy to samo totalna inwigilacja Tacy walczący o wolność a dziś to oni bawią się w zomo |
o ktoś chyba zaczął imprezkę od rana
Nie rozumiem skąd takie oburzenie. Gdyby obniżyli limit km/h no to kicha, ale jest odwrotnie.
Skoro ktoś lubi zapierdalać to niech jedzie na niemieckie autostrady. Chociaż i tam można zarobić słony mandat za " niebezpieczną" ( czyt. za szybką) jazdę. Lipiec 2010, okolice Berlina, prędkość 190 km/h ( w tym miejscu nie było żadnych ograniczeń), mandat 750 euro.
Wypłata poszła się j...ć. Polecam. Adrenalina zapewniona.
Druga strona: Szwecja; normalnie limit na autostradach 110km/h. Na E4 w kilkunastu miejscach stoją znaki ograniczenia do 140 km/h. Więcej o 30 km niż w kodeksie. Z drugiej strony nie widziałem żadnego motocyklisty, który jechałby szybciej niż 110 - 130 km/h.
a asfalt taki, że aż prosi się o wygarnięcie na maxa. |
|
|
|
 |
walek809

Motocykl: streetfighter
Imię: kris
|
Wysłany: 2010-12-31, 12:47
|
|
|
Yogi, nawet w tv o tym trąbili |
|
|
|
 |
magik [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-12-31, 14:06
|
|
|
| Yogi napisał/a: | | wiesz co cos nie moge znaleśc nigdzie tego ze prawko na a od 24 roku. Jak dzwoniłem do Wydziału komunikacji to Pani nic nie wiedziała tylko powiedziała zebym sobie do ministerstwa zadzwonił |
noo wchodzi od 1 ze jesli nie miales zadnej kategori wczesniej to prawko na a od 24 roku mozna robic wczesniej masz ograniczenia mocy albo pojemnosci jeszcze nie doczytalem jak to wyglada dokladnie |
|
|
|
 |
tazzman
Motocykl: speedtirple, exc400
Imię: mac
Wiek: 45 Dołączył: 24 Lip 2010 Posty: 146 Skąd: Bielsko/Katowice
|
Wysłany: 2010-12-31, 14:25
|
|
|
a jak dla mnie to bardzo dobrze.. Zrobili trochę bardziej po ludzku.
to, ze prawo jazdy kategorii A jest od 24 to dobrze, bo skonczy sie era 18 latków na R1.
Zgodnie z nowymi przepisami będzie można uzyskać prawo jazdy A pod warunkiem posiadania A1 przez minimum 2 lata, wiec... 17 lat - robisz A1, 19 lat i robisz A..
Co w tym złego?
Przynajmniej niektórzy będą mieli czas na to, aby dobrze nauczyć się jeżdzić mocniejszymi maszynami.
A to ze:
1. znikną atrapy fotoradarów
2. straż miejsko-złodziejska nie będzie miała uprawnień do wynajmowania fotoradarów od prywatnych firm (kolegów, którzy dają łapówki) i zarabiania na tym, jak fajnie pokazane jest u jednego kolesia:
http://www.youtube.com/watch?v=XnPq-SWb2nI
to źle?
Zastanawiam się tylko jakie uprawnienia ITD będzie mieć?
1. rutynowa kontrola i np sprawdzanie stanu technicznego?
2. fotoradary?
3. suszarki?
Samochody będą kontrolować, chociaż i tak pewnie skupią się na TIR`ach gdzie mandaty za przeciążony samochód są np po 5000 zł.
A to że motocykle??? Ile razy kontrolowała Was policja?
Mi jadąc za szybko 2 razy pogrozili palcem, kilkadziesiąt razy w ogóle olali.
Raz na stacji podjechali radiowozem i sprawdzili dowód + prawo jazdy - mieli akcje na debili bez prawka.
Cieszcie się, że nie mieszkacie w niemczech. Tam jechałem z kolegą - przelotowa 220 i ograniczenie w tunelu do 110. Zatrzymali nas samochodem pare km dalej (zastanawiam się ile KM miało ich BMW) i mi nie dali nic, bo kolega był na zdjęciu, a koledze 250 euro płatne gotówką i po 2 msc przyszło mu orzeczenie o zakazu prowadzenia pojazdów na terenie niemiec przez 3 msc.
Naprawdę macie powody do narzekań? |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

|
Wysłany: 2010-12-31, 14:30
|
|
|
| magik napisał/a: | | Yogi napisał/a: | | wiesz co cos nie moge znaleśc nigdzie tego ze prawko na a od 24 roku. Jak dzwoniłem do Wydziału komunikacji to Pani nic nie wiedziała tylko powiedziała zebym sobie do ministerstwa zadzwonił |
noo wchodzi od 1 ze jesli nie miales zadnej kategori wczesniej to prawko na a od 24 roku mozna robic wczesniej masz ograniczenia mocy albo pojemnosci jeszcze nie doczytalem jak to wyglada dokladnie |
Prosze pokaż mi to gdzie to jest napisane??
bo chyba jestem slepy i nie widze tego |
Doskonalenie Jazdy
Sosnowiec - Zagórze
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2010-12-31, 14:31
|
|
|
Tak mamy powody do narzekań. To jest w mentalności każdego Polaka, zawsze będzie źle.
Dla zbuntowanych polecam nutę:
http://jabzo96.wrzuta.pl/...2_debiec_-_hwdp
| Cytat: | Państwo policyjne
Królestwo policyjne
Draństwo policyjne
Kurestwo policyjne |
JP na 100 % |
|
|
|
 |
Yogi
Instruktorek

|
Wysłany: 2010-12-31, 14:34
|
|
|
| walek809 napisał/a: | Yogi, nawet w tv o tym trąbili |
Trabili ze jest takowa propozycja, ale z tego co sie orjentuje umarło to smiercia naturalna. Znajdzie mi gdzies gdzie pisze ze na 100% wchodza te ograniczenia |
Doskonalenie Jazdy
Sosnowiec - Zagórze
www.oskvmax.pl
www.facebook.pl/oskvmax
 |
|
|
|