|
POSZUKIWANY ELEKTRONIK-DOBRY |
| Autor |
Wiadomość |
rufus

Motocykl: lep na baby ;)
Imię: rafaÂł
|
Wysłany: 2011-06-28, 22:21 POSZUKIWANY ELEKTRONIK-DOBRY
|
|
|
Szukam dobrego fachowca od elektroniki ,ktory naprawilby sluchawke SCALA RIDER Q2.
Moze ktos to juz naprawial , lub jesli ktos zna naprawde dobrego elektronika to prosze o cynka .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2011-06-28, 22:41
|
|
|
zapytaj u chlopaków z toyoty, obecnie są w Wałbrzychu na Strefie tam ponoć mieli jakiegoś magika od elektroniki |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
rufus

|
Wysłany: 2011-06-28, 22:49
|
|
|
| emil napisał/a: | zapytaj u chlopaków z toyoty, obecnie są w Wałbrzychu na Strefie tam ponoć mieli jakiegoś magika od elektroniki |
Jesli to ten ktorego znam to nie ma nawet co pytac , chyba ze cos sie tam pozmienialo . |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-06-28, 22:56
|
|
|
| hehe, w centrum Wałbrzycha kiedys była buda z radiami, tam znajomy montował różne sprzęty, tylko nie wiem, czy jeszcze tam działa; jadąc od świebodzic, w centrum już jak sie łączy dolot z prawej, to po lewej były takie budki, nie pamietam nawet jak sie ulica zwie :| on na bank miał łeb do elektroniki. |
|
|
|
 |
rufus

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:07
|
|
|
Wiesz , "budek" to znajde pelno , radio tez umiem podlaczyc choc z elektronika nie mam nic wspolnego. Tu chodzi o naprawde dobrego fachowca . Rozebralem urzadzenie i jest mocno zminiaturyzowane , ze zwykla lutownica nie ma nawet co podchodzic nie mowiac juz o kompetencjach jakie trzeba posiadac zeby w ogole podjac sie tematu. Tu moze zaradzilby ktos kto potrafi naprawic tel kom . Moze u Was macie jakis dobry serwis od elektroniki.
Ale dzieki za chec pomocy Lukasz |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:10
|
|
|
ale jesli to jest taka pipidówa to nikt tego nie rozlutuje :| nie ma szans. chyba że znajdzie się jakiś świr, ale podejrzewam koszty przewyższą zakup.
takie są realia niestety :| |
|
|
|
 |
rufus

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:13
|
|
|
Tez zaczynam oswajac sie z mysla ,ze naprawa bedzie polegac na wyrzuceniu tego do smieci i kupieniu nowego . Szkoda bo tanie to to nie jest . Ale jak to mowia - jak ktos ma pecha to i w pizdzie na gwozdz trafi |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:17
|
|
|
| ale Ty chcesz sama słuchawce naprawić czy sam moduł?? |
|
|
|
 |
rufus

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:18
|
|
|
| modul , sluchawka jest dobra. |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:20
|
|
|
a napisz co się dzieje dokładniej, co juz zdarzyłeś rozebrać |
|
|
|
 |
rufus

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:29
|
|
|
| emil napisał/a: | a napisz co się dzieje dokładniej, co juz zdarzyłeś rozebrać |
Rozebralem tylko obudowe i na tym moje kompetencje sie koncza. Urzadzenie sie wylaczylo ( samo , chociaz nigdy tak nie robilo i juz sie nie wlacza). Bateria miala pelna moc bo byla ladowana dzien wczesniej specjalnie na wyjazd . Podlaczenie ladowarki tez nie pomaga. Jechalem wtedy w deszcz , pomyslalem ze moze dostalo wilgoci ( chociaz podobno jest wodoszczelne) , wiec rozebralem obudowe celem wysuszenia . Po rozkreceniu okazalo sie ,ze jest dobrze zabezpieczone przed wilgocia a w srodku nie ma zadnych oznak wilgoci . mimo to wysuszylem , co nie przynioslo zadnych efektow. Poza tym moja dziewczyna tez zmokla a jej sluchawka dziala ( ma taka sama ). |
|
|
|
 |
emil

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:37
|
|
|
więc pewnie akumulatorki już przekładałeś.
miałem coś podobnego w navi manty, w czasie deszczu sie zjebało, ale to podejrzewam przez ładowarkę, nie działa, nie swieci nic, ale u mnie po otwarciu obudowy wysypał się kondensator (w wersji mikro, żółta kostka 2x2mm) oraz jest przypalony jeden tranzystor o podobnych wymiarach.
Masz ten komfort Rafał że posiadasz 2 sztuki więc możesz porównać co i jak, weź sobie rozbierz obie i przyjrzyj się dokładnie czy wsjo pasuje.
Potem mozesz wyjąć baterie z obu i zacząć mierzyć opory poszczególnych elementów, poczynając od strony zasilania czyli tu od aku/gniazda ładowarki, przez zapewne jakiś stabilizator, do celu.
Myślę że możesz w taki sposób znaleźć coś, jednak czy da się dany element wymienic - nie wiem.
Ale jeśli masz miernik to działaj, tylko bez baterii narysuj sobie elementy na kartce i wyniki pomiarów z dobrej i uszkodzonej słuchawki innego sposobu nie widze, bo raczej schematu na necie nie znajdziesz.. |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-06-28, 23:49
|
|
|
| Wymienić pewnie by się dało bo i takie rzeczy hobbyści robią. Ja bym się bardziej martwił o dostępność elementów. |
|
 |
rufus

|
Wysłany: 2011-06-28, 23:55
|
|
|
Rozbieral dobrej nie bede bo jest fajnie zabezpieczona przed woda . Mam tez podejrzenie co do jednego elementu ktory przypomina wlasnie kondesakor , jest jakis zasniedzialy , chociaz jak pada kondesator to z tego co wiem efekt jest inny . Wystrzela a ze srodka wylatuja jakies izolacje przpominajace papier. Moglo byc tez tak ze powstalo zwarcie , na skutek dostania sie wody ,na stykach zewnetrznych , tych ktore sluza do polaczenia modulu z glosnikami i mikrofonem . Sam tez nie bede tego sprawdzal bo nie mam wiedzy , ale tak jak piszesz poszukam kogos kto sie zna i niech sprawdzi tyle ile sie da , kwestja tylko taka zeby byl dobry i znal sie na rzeczy . Hobbista tak jak prezes pisze , bo oni chyba sa najlepis . Jesli nie da rady tokupie nowe .
dobra cisne do lozka . strzalka |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2011-06-29, 00:01
|
|
|
| Kondensator wywala jak dostanie większe napięcie a to chyba mało prawdopodobne. Jak zebrała się śniedź to mogła zrobić zwarcie gdzieś. |
|
 |
|
|