Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno Rowera
Autor Wiadomość
Kapitan Bomba 

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
Wysłany: 2012-01-24, 11:04   Kupno Rowera

Witam

Chciałbym zakupić sobie rower aby móc w wiosenne i letnie dni pomykać sobie na nim do pracy. Budżet jaki chcę na rower przeznaczyć to maksymalnie okolice 1500 -1600 zł. Jestem amatorem, rower będzie używany w 70% po asfalcie i 30% w jakimś tam lekkim terenie.
Interesuje mnie rower górski czyli MTB.
Mam nadzieję że są na forum motocyklowym jacyś znawcy rowerowi i pomogą mi w wyborze.

Znalazłem sobie ciekawe rowerki marki Merida. Są to modele Matts 20-D, Matts 20-MD, Matts 20-V N. Ma ktoś jakiekolwiek pojęcie o nich ? wyczytałem że mają przerzutki Shimano, jest to dobra firma i na tym się kończy moja wiedza.

Liczę na pomoc. Chuj w dupę benzynie.

Ice man 

Motocykl: GSXR 1100, FZ1
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-01-24, 11:28   

nie polecam matts 20-d ponoć pekają ramy a akcja serwisowa nie obejmuje wymiany

Kapitan Bomba 

Wysłany: 2012-01-24, 11:30   

Właśnie czytałem też że korby stukają w nich :/

Ice man 

Motocykl: GSXR 1100, FZ1
Wysłany: 2012-01-24, 11:32   

Brosik napisał/a:
Właśnie czytałem też że korby stukają w nich :/

no cos za cos wyczyn to wyczyn jedynie sa z tym lespsze od reszty ze przezutki sie nie zacinają bo w niektórych moze normalnie zebatke sciąć

ser-jones 
spamer terrorysta

Motocykl: mam
Imię: Ser
Wysłany: 2012-01-24, 11:43   

Ci co znaja sie na rowerach to sami sobie je składaja, ale ze te pieniadze to niestety nie da rady wg nich nic sensownego zlozyc. Firmowy rower oczywiscie jest lepszy od jakiegos RealBike i pojezdzic bedzie sie dalo w miare bezstresowo, najwazniejsze sa zazwyczaj rzeczy niewidoczne bo na tym czesto oszczedzaja, a rower masz tak dobry jak najgorsza jego czesc. Istotnym np elementem rowerow w tym przedziale cenowym sa stery, trzeba kupic na nowym systemie chyba A-Head to sie nazywa o ile dobrze pamietam, sztyca widelca ma byc w srodku pusta i do niej zakladamy mostek a do niego kierownice, najlepiej na 4 sruby, w tej cenie oczywiscie wszystko starac sie miec z aluminium, trzeba zwracac tez uwage na jakosc suportu, korb, obreczy. Hamulce i przerzutki to sa rzeczy podlegajace czesto wymianie, wiadomo, najlepiej hydrauliki, mechaniczne wlasciwie nie maja sensu, to juz lepiej zostac przy V-brekach, najwazniejsza jest rama, kupic taka z alu z wymiennym tym uchwytem na przerzutki. Widelec przedni proponuje amortyzowany olejowy z blokada konkretnej firmy, ale to spory wydatek, jesli nie, to sztywniaka juz bym wolal niz na jakis badziewnych sprezynach sie bujac, przerzutki to brac te wyzsze modele ale w lekkim terenie da rade przywyknac nawet do acera czy alivio, deore juz by byly OK. Istotne sa nawet szprychy czy piasty, te na lozyskach maszynowych sa o wiele bardziej wytrzymale. Korby proponuje tez jakis wyzszy model na wieloklinie, nie na kwadrat a juz na stale to poracha jest. Mam w tym temacie jakie takie doswiadczenie ale jakis czas juz sie tym nie interesuje i wypadlem z obiegu wiec musialbym poswiecic troche czasu na ogarniecie nowosci.

Kapitan Bomba 

Wysłany: 2012-01-24, 11:51   

No a te rowerki co przedstawiłem to uszły by ?

benzin 

Motocykl: V-Raptor
Imię: Panicz
Wysłany: 2012-01-24, 11:57   

mialem rower Gary Fisher i byl naprawde wytrzymaly
ale jakis kutas go zajebal z piwnicy

teraz mam Meride modelu nie pomne i to nie jest to samo
przod dobija, brak regulacji, moze drozsze wersje sa lepsze

ser-jones 
spamer terrorysta

Wysłany: 2012-01-24, 12:20   

Moim zdaniem ta tansze Meridy sa nieoplacalne, lepiej poszukac w jakichs tanszych firmach, dopiero w cenie powyzej 3 000 idzie kupic cos spelniajacego podstawowe wymagania, a i to nie zawsze. Zobacz na te amorki, poracha, na dodatek srednica ich jak dla dziecka, ramy tez cos sciemnione, te drozsze maja z alu a tu jakis dziwny stop, nawet nie podali konkretnie czego, osprzet niby firmowy ale niska polka. Jak bede mial czas to poszukam czegos.

ser-jones 
spamer terrorysta

Wysłany: 2012-01-24, 12:32   

Tak na szybko juz bym wolal cos takiego: http://rowery.shop.pl/view/94/

Ups... sorka za dubla.

lukeswirus 

Motocykl: Yamaha XV700 Virago
Imię: Łukasz
Wysłany: 2012-01-24, 15:37   

ja mam MATTS SUB 40 i powiem, że rowerek całkiem całkiem, Wcześniej miałem 10 lat Kalahari 550 i rower niezniszczalny :)

prezesartur 

Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
Wysłany: 2012-01-24, 17:16   

Nie kupuj roweru sprzedam Ci piastę tylną DEROE klamkę hamulca prawą DEORE LX i kasetę ale nawet nie pamiętam jaka w każdym bądź razie 8 przełożeń ma. Resztę sobie dokupisz.

Najlepszą drogą do nawrócenia jest mało uczęszczana droga o szerokości większej niż promień skrętu.

street_angel 

Motocykl: xxx
Imię: xxx
Wysłany: 2012-01-24, 19:38   

oddam swój rower i jeszcze flaszkę dorzucę do tego :D :D

orzech 

Motocykl: Sprint st 1050
Wysłany: 2012-01-24, 19:47   

jak ma byc 70 % asfalt to polecam to : http://www.kross.pl/pl/2012/cross/evado-2-0
tak zwany rower trekingowy : lżejsza sztywniejsza rama , kola 28 cali zamiast typowych 26 , po szosie zapierdziela pięknie . Jak dla mnie ma tylko jedną wadę - jak przywalisz mocniej w jakąś wyrwę w jezdni może pęknąć dętka , ale tragedii z tym nie ma . Przejedz się takim po asfalcie , następnie jakimś MTB ( nawet z oponami typowo szosowymi ) , to sobie porównasz

YGH 

Motocykl: CerBeR F3 '96
Imię: Jaco
Wysłany: 2012-01-24, 22:13   

ja mam od niedawna Authora Solution disc i fajne śmiga, na dzień dzisiaejszy mogę polecić - http://allegro.pl/nowy-ro...2050835461.html (kupywałem u mnie w mieście w sklepie i dałem 1400zł - 15% rabatu dostałem na niego bo model 2011)

Abaddon
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-24, 22:36   

Z czystym sumieniem mogę polecić coś w tym stylu http://www.rowerymerida.p...wer-merida.html

Odpowiedz do tematu