Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Enertia Plus firmy Brammo - elektryczny motocykl.
Autor Wiadomość
Fascyn 

Motocykl: Brammo
Imię: Brammo
  Wysłany: 2013-05-07, 11:10   Enertia Plus firmy Brammo - elektryczny motocykl.

Chce kupić Enertię Plus, cieszyć się szybkością od 0 i komfortem jazdy i chcę być pro-ekologiczna.
Czy możecie mi doradzić czy warto ją kupić? A może ktoś z Was już nim jeździ lub innym elektrycznym motocyklem? Enertia Plus ma być moim 1-wszym moto i każda wiadomość będzie dla mnie bardzo ważna.

Bardzo dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Fascyn

ArturS 

Motocykl: XT600 Téréféré
Imię: Artur
Wysłany: 2013-05-07, 12:50   

Hłit leramowy :D

Napisz wprost, że jesteś producentem lub przedstawicielem firmy BRAMMO :D Szkoda ściemniać. Sam bym się czegoś więcej dowiedział. Nie stać mnie, ale może kiedyś? Może jakiegoś crossiaka elektrik i będę mógł jeździć po lasach i parkach narodowych? :)

Fascyn 

Motocykl: Brammo
Imię: Brammo
Wysłany: 2013-05-07, 13:00   

Gdybym była przedstawicielem firmy BRAMMO na pisałabym to w prost, poco ściemniać. Tanie nie są i stąd moje pytanie, bo to duża inwestycja na już lecz potem tanie tankowanie i utrzymanie go :) .

ArturS 

Wysłany: 2013-05-07, 19:18   

A gdzie go "tankować"? Niema u nas stacji szybkiego ładowania, a z gniazdka trwa to pewnie całe wieki. Później prądu wystarcza na ile? I jak sprawne są akumulatory i jak ich sprawność spada po np 100, czy 200 ładowaniach? Za dużo niewiadomych na biedną Polską kieszeń.

Largo 
Laluś - Czaruś

Motocykl: Virusia & Halynka
Imię: Bartek
Wysłany: 2013-05-08, 00:16   

Po zdjęciach - pierwsze co przychodzi na myśl - motorower

Fascyn napisał/a:
potem tanie tankowanie i utrzymanie go :) .

Ekologia nie jest dla biednych

Jeśli ma akumulatory litowo-jonowe, to przy odpowiedniej ładowarce to w pare min. sie naładuje.

Może w eksploatacji (na początku) bedzie tańszy - bez wymiany oleju, filtrów i masy drogich podzespołów silnika, ale weź pod uwagę, że aku ma ograniczoną ilość ładowań, tym bardziej, że jak się ją ładuje i rozładowuje to bateria dostaje najbardziej w dupę.
Pamiętaj, że akumulatory w takich pojazdach nie są wieczne, a wymiana kosztowna.

Ja jednak wole regularnie lać do baku po 100zł niż latać za darmo, a potem na raz wyjąć z kieszeni kilka tys.

"Si vis pacem para bellum"

procek225 

Motocykl: niebieski :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2013-05-08, 19:20   

I prawdopodobnie na ulicy nikt Cię nie usłyszy jak będziesz nadjeżdżać a to już wg mnie duży minus..

mg1989sos 
Założyciel

Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wysłany: 2013-05-08, 20:11   

Prędkość maksymalna : 95km/h
Zasięg : 128 km
Czas ładowania ze zwykłego gniazdka : 8 godzin
Cena : 11 tys $

Dobry żart :)
Profil Facebook

greenmack 

Motocykl: rower
Imię: maciek
Wysłany: 2013-05-08, 20:19   

jesli masz tyle kasy,jesli potrzebne Ci to bedzie tylko jako dojazd do roboty i nie przekroczysz max zasiegu to mozna nad tym pomyslec.
Cena takiego aku to mysle max 1000-2000 zl choc moge sie mylic bo mam tylko wiedze o aku do maszym myjacych i z ich trwaloscią nie jest tak zle.
Taniej bedzie napewno nawet z wymianami aku co jakis czas- nowoczesne aku daje rade nawet z iloscia 1000 cykli wiec policz sobie ile spali ci moto na benzyne przy podobnym przebiegu i wtedy sam sobie odpowiesz czy warto.
Gdybym mieszkał w duzym miescie gdzie ciezko sie przebic fura z rana a potem do domu to bym sie zastanowil choc nowoczesne skutery palą naprawde sladowe ilosci paliwa i w porownaniu ze skuterem moze juz byc inaczej....

mg1989sos 
Założyciel

Wysłany: 2013-05-08, 20:22   

jeśli masz tyle kasy żeby kupić takie coś ... to nie obchodzą Cię też koszta benzyny ...

gadżet który można traktować jak Priusa... jest bezsensu .. ale jest "ekologiczny" więc paru bogaczy kupi żeby się polansować :]
Profil Facebook

greenmack 

Wysłany: 2013-05-08, 20:23   

do priusa bym tego jednak nie porownał bo prius dalej posiada silnik i pali wiecej niz nie jedno auto.
Tu masz jednak pełny elekryk a to juz jest roznica

a co do kasy i oszczedzania to dziwi mnie czemu grube fury za 100 i wiecej tysi to w wiekszosci oszczedne nowoczesne diesle a nie jakies V8 ze spalaniem z 3 z przodu;p;p
Ostatnio zmieniony przez greenmack 2013-05-08, 20:25, w całości zmieniany 1 raz  

mg1989sos 
Założyciel

Wysłany: 2013-05-08, 20:25   

Nie porównuje pod względem technicznym :)

według mnie totalny niewypał za dużą kasę :D
Profil Facebook

greenmack 

Wysłany: 2013-05-08, 20:28   

rynek to oceni...

choc w szwecji jest pelno mini pojazdow eekrycznych ale tam jest pod to infrastruktura itd..i dziala to tam wysmienicie no ale oni mają troche inne podejscie niz polacy

mysle jednak ze to jest nieuniknione choc ja V-ki nigdy nie zamienie na farelke
Ostatnio zmieniony przez greenmack 2013-05-08, 20:28, w całości zmieniany 1 raz  

mg1989sos 
Założyciel

Wysłany: 2013-05-08, 20:31   

wiesz.. dla mnie silnik elektryczny w moto / aucie ma tylko jedną zaletę ... moment obrotowy :)

jeśli robią cholernie drogą furę z silnikiem elektrycznym ... która ma zasięg kilkuset km .. ale przy tym taki moment że wciska gałki oczne wgłąb czaszki .. to jestem za !
Profil Facebook

greenmack 

Wysłany: 2013-05-08, 20:35   

gdyby wsadzili do moto taki silnik z normalnymi biegami ( choc to by bylo zbedne) i dali mi jakies 400-500 momentu to tez bym sie zastanowil B)

ArturS 

Wysłany: 2013-05-08, 21:21   

W Szwecji prąd jest faktycznie ekologiczny (jakieś tam atomy, czy elektrownie wodne) i pewnie tańszy niż u nas. Do tego zapewne dołożyli jakieś ulgi za elektryczne pojazdy, a sama benzyna jest u nich kosmicznie droga. A u nas? Wyprodukowanie prądu dla takiego pojazdu bardziej śmieci środowisko niż benzyna w skuterze :P Do tego, jakby zaczęło u nas mimo wszystko przybywać takich pojazdów, to nasz kochany rząd szybko wyciągnie rączkę z dodatkowymi akcyzami, podatkami i wszystko ch..j strzeli :D Jak dla mnie taki pojazd, w polskich realiach, jest niczym innym jak kaprysem kogoś, kto niema czego robić z kasą.
Ostatnio zmieniony przez ArturS 2013-05-08, 21:22, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu