Forum Śląskich Motocyklistów Strona Główna Forum Śląskich Motocyklistów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
JAKIE MOTO NA TEN "PIERWSZY RAZ"?
Autor Wiadomość
śruba73 

Motocykl: Honda Shadow VT 1100 ACE
Imię: Sławek
Wysłany: 2015-12-29, 09:45   JAKIE MOTO NA TEN "PIERWSZY RAZ"?

Witam,

stoję przed dylematem jaki sprzęt kupić na ten pierwszy raz?

Budżet mam około 10 tysi zł

wzrost 189cm

waga 105 kg po kilku.... seansach na siłce :) jestem dużym lecz nie grubym facetem,

chciałem się Was drodzy, bardziej doświadczeni bikerzy wypytać i poradzić jaki moto będzie dla mnie odpowiedni.

interesują mnie tylko czopki lub cruisery i zależy mi na wygodnej jeździe by kolana nie znajdowały się pod brodą i bym nie wyglądał jak na motorynce.

Będę (czasem) jeździł z moją lepszą połową więc oparcie pasażera )i ubranko) mile widziane,

Nie chciałbym zbyt często odwiedzać warsztatów i by moto był jak najbardziej bezobsługowy

Mam 42 lata więc z wariowania na drodze już wyrosłem ale kiedy trzeba wyprzedzić pod górkę nie chciałbym rozkładać żagla by znacznie przyśpieszyć i by nie wstydzić się na drodze za ujeżdzanego "mustanga".

Od kilku tyg grzebie po forach moto i namiętnie próbuję "coś" znaleźć ale jestem niezdecydowany ponieważ konkretnie nie wiem czego szukać i liczę na Waszą pomoc.

Mieszkam w okolicach Bielska-Białej i jeśli ktoś z Was może polecić jakiś dobry, sprawdzony i pewny salon, komis w niewielkiej odległości od miejsca zamieszkania to również będę wdzięczny

jeśli znajdziecie trochę czasu to będę wdzięczny za podpowiedzi

pozdrawiam

Sławek

michał27sie 

Motocykl: Honda shadow vt 1100 c3 aero
Imię: Michał
Wysłany: 2015-12-29, 11:36   

Witam myślę że z tym budżetem będzie troszke ciężko coś znaleźć poszukaj hondy vt 1100 starszej wersji bo vtx sa dosyć drogie. Musisz pojeździć pooglądać różne moto byś się czuł wygodnie a przy twoich rozmiarach musisz szukać dużej maszyny by była wygodna. Ja zaczynałem od en 500 ale jestem niski bo mam 170 cm wzrostu dlatego mi on odpowiadał. Co do komisów to wiem że jest choppsr house przy trasie z katowic na goczałkowice jest tez pmmotor w pilchowicach są motocykliczni ale tam choppery sa sporadycznie pozdrawiam

bankus 

Motocykl: Honda CBF500
Imię: Mirek
Wysłany: 2015-12-29, 12:04   

Jakie ma byc przeznaczenie tego moto? Skąd przeświadczenie że tylko chopper? Wygoda jazdy jest znikoma przy moto turystycznym. Sposób jeżdżenia chopperem jest dośc specyficzny, bo to ani nie skręca ani nie hamuje, ani przyspiesza, za to meczy nawet na niedługich dystansach. To są motocykle do jeżdżenia wokół komina i do pokazywania się ze świecącą armaturą (no i do pucowania :) )
Zaczynając od tego rodzaju motocykla łatwo nabyć złe nawyki.
Poczytaj troche w sieci o wyborze rodzaju motocykla :) bo jeśli z pasażerem chcesz odbywać wycieczki powyżej 200 km to warto się zastanowić nad tym. Ale oczywiście mają swój nieodparty urok i przyciągaja wzrok, tworzą fajny klimacik.
Ostatnio zmieniony przez bankus 2015-12-29, 12:08, w całości zmieniany 1 raz  

miras1970 

Motocykl: Pszczółka 600
Wysłany: 2015-12-29, 12:54   

Podjedz do Babic i tam sie przymierz ale tam nie kupuj mozesz sie orzymierzyc do Bandziora u mnie i Jorgi ma Yamache Drag Star na zbyciu w extra stanie.

michał27sie 

Motocykl: Honda shadow vt 1100 c3 aero
Imię: Michał
Wysłany: 2015-12-29, 13:48   

A kolega bankus to jeździł takimi motocyklami że twierdzisz że one nie jeżdzą i nie przyspieszają a i nabieranie złych nawyków na tych motocyklach to się nie zgodze ale cóż każdy ma swoje zdanie pozdrawiam

bankus 

Motocykl: Honda CBF500
Wysłany: 2015-12-29, 14:06   

michał27sie napisał/a:
A kolega bankus to jeździł takimi motocyklami że twierdzisz że one nie jeżdzą i nie przyspieszają a i nabieranie złych nawyków na tych motocyklach to się nie zgodze ale cóż każdy ma swoje zdanie pozdrawiam

miałem okazje jeździć shadow 600, ale to co napisałem to nie z mojej praktyki raczej, ale z wyczytanych info. Nawyki to ważna rzecz - ja ich nabierałem ponad 30 lat temu i w zw. z tym po dłuższej przerwie tez miałem złe :) . Nie miałem zamiaru drażnić właścicieli armatury :D

Dariusz 

Motocykl: liter kawy
Imię: Dariusz
Wysłany: 2015-12-29, 18:33   

Ja osobiście jakbym szukał tylko czegoś wygodnego i nie do szaleństw to bym wolał kupić fajnego skutera niż czopka ale każdy musi się sam uczyć na własnych błędach :D Tak, miałem okazję się przejechać kilkoma czoperami ;)

śruba73 

Wysłany: 2015-12-29, 18:34   

Wielkie dzięki Wam za kilka odpowiedzi i jesli to możliwe proszę o więcej info w tym temacie :)

Dariusz 

Wysłany: 2015-12-29, 18:48   

Najwygodniejsze dla pasażerki duże enduro a w Twoich okolicach to idealne moto :)

Marcus 

Motocykl: XJR 1300
Imię: Marek
Wysłany: 2015-12-30, 19:03   

śruba73, większość z nas kupuje motocykl oczami, błyszczący chrom, piękny lakier.
Poczucie wolności, niezależności, endorfiny płyną szeroką falą, lans. Facet to wzrokowiec.
Tak kupiłem moje dwa ostatnie motocykle.
Jeżeli to twoje priorytety to kupuj chopera lub cruisera.
W sumie jak masz twardą dupe to i nad morze da się wyskoczyć.
Pośmigasz 2-3 sezony i będziesz wiedział jaki typ motocykla cię interesuje.
Masz słuszne wymiary i na większości będziesz wyglądał jak na psie :D
Tyle że 10t zeta to troche mało. W B-B masz wybór , trzeba jechac i przymierzać.

darotelewizorek 

Motocykl: junak ER650
Imię: Darek
Wysłany: 2015-12-30, 21:41   

polecam stronę http://cycle-ergo.com/
wybierasz model z listy definiujesz wzrost, nogawkę wymiary pasażera i porównujesz pozycje na moto. Taka wstępna wirtualna przymiarka:)

śruba73 

Wysłany: 2015-12-31, 12:10   

Marcus napisał/a:
śruba73, większość z nas kupuje motocykl oczami, błyszczący chrom, piękny lakier.
Poczucie wolności, niezależności, endorfiny płyną szeroką falą, lans. Facet to wzrokowiec.
Tak kupiłem moje dwa ostatnie motocykle.
Jeżeli to twoje priorytety to kupuj chopera lub cruisera.
W sumie jak masz twardą dupe to i nad morze da się wyskoczyć.
Pośmigasz 2-3 sezony i będziesz wiedział jaki typ motocykla cię interesuje.
Masz słuszne wymiary i na większości będziesz wyglądał jak na psie :D
Tyle że 10t zeta to troche mało. W B-B masz wybór , trzeba jechac i przymierzać.

Wiem że 10 tysi nie da mi bardzo wielkiego wyboru lecz jak na pierwszy raz to pewnie wielu miało mniejszy budżet i od czegoś trzeba zacząć :) , gdzie w B-B mam wybór i gdzie można się poprzymierzać? Widzę że jesteś z Raciborza ale może wiesz o takim miejscu w bliskiej odległości od B-B

pozdrawiam

Dariusz 

Wysłany: 2015-12-31, 15:51   

Na fajnego czopka trochę mało ale z innego typu motocykli coś wybierzesz :) Konkretne przykłady na pierwsze kilometry; http://olx.pl/oferta/kawa...html#5157c634ae http://olx.pl/oferta/apri...html#618f8a1568 http://olx.pl/oferta/suzu...html#2640ade634

śruba73 

Wysłany: 2016-01-07, 20:02   

Dariusz napisał/a:
Na fajnego czopka trochę mało ale z innego typu motocykli coś wybierzesz :) Konkretne przykłady na pierwsze kilometry; http://olx.pl/oferta/kawa...html#5157c634ae http://olx.pl/oferta/apri...html#618f8a1568 http://olx.pl/oferta/suzu...html#2640ade634

Dzięki Darku lecz takie jednoślady mnie nie cieszą :) pozdrawiam

sagittarius 

Motocykl: MS 1900
Imię: Edi
Wysłany: 2016-01-08, 18:01   

bankus napisał/a:
bo to ani nie skręca ani nie hamuje, ani przyspiesza, za to meczy nawet na niedługich dystansach.

Dziękuję bankus!!! Wiedziałem że z moim MS1900 jest coś nie tak bo on skręca, hamuje, przyspiesza i jest cholernie wygodny :D Muszę przed sezonem jakieś blokady pozakładac i kanapę najlepiej na drewnianą wymienic żeby nadawał się do " jeżdżenia wokół komina i do pokazywania się ze świecącą armaturą (no i do pucowania :) )" Bo to przesada by w dwa miesiące na armaturze 3k km nakręcic. ;)

Kolego mając 10 tyś. i takie wymagania hmm... nie widzę sukcesu, albo kupisz coś większego ale totalnie golasa albo ubranego zmęczonego czasem i poprzednimi użytkownikami. Życie i dostępne motocykle z czasem zweryfikują Twoje wymagania dlatego tak szczerze mówiąc jak chłop z chłopem albo kupisz co trafisz i będziesz co jakiś czas dłubał albo poczekaj, dozbieraj przynajmniej 5 tysięcy i wtedy będziesz miał już w czym wybierac.

Odpowiedz do tematu