|
Krzywo jeździ.. |
| Autor |
Wiadomość |
barneydg
Motocykl: Yamaha XJ550 84'
Imię: Bartosz
Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2011 Posty: 14 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2012-04-08, 02:06 Krzywo jeździ..
|
|
|
Więc sprawa wygląda następująco.
Jakiś czas temu miałem nieprzyjemną sytuację, a raczej zdarzenie drogowe z udziałem mojej maszyny i Nissana Qashqai'a, w wyniku którego doszło do ewidentnego skrzywienia widelca. Wiadomo, gdy wsiadłem na motonga i chciałem odjechać w stronę garażu od razu zorientowałem się, że muszę kierownicę trzymać lekko na prawo aby moto jechało prosto. Widelec wymieniłem na prosty, właściwości jezdne, prowadzenie się poprawiło, ale nadal przy prostej jeździe kierownica jest lekko przechylona na prawo co niesamowicie mnie irytuje i utrudnia zakręt.
Pytanie do was, gdyż może tutaj znajdę pomoc, co powoduje taki mankament? Główka ramy, która uległa skrzywieniu? Czy sama rama się pokrzywiła? Coż.. prędkość przy uderzeniu w puszkowóz nie przekroczyła na pewno 20 km/h |
_________________ "born to be wild!" |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-04-08, 07:30
|
|
|
Może przy uderzeniu skróciła Ci się jedna ręka i masz takie wrażenie.
A jeśli to główka ramy to co zrobisz wymienisz główkę ? A jeśli rama to wymienisz ramę ?
A może wystarczy prawidłowo wszystko poskręcać i będzie lala. |
|
 |
rufus

Motocykl: lep na baby ;)
Imię: rafaÂł
|
Wysłany: 2012-04-08, 10:14
|
|
|
| Mozliwe sa dolegliwosci ktore opisales , czyli uszkodzenie ramy ,ale nie koniecznie . Sprobuj poluznic sruby na polkach i weregulowac skret . |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

Motocykl: Orzeł 1
Imię: Tytus
|
Wysłany: 2012-04-08, 10:24
|
|
|
| Napisałeś że wymieniłeś widelec, a może sama kierownica jest walnięta i daje taki efekt ? |
|
|
|
 |
Kamyk
Motocykl: Fazer, tyle, że goły:)
Imię: Paweł
|
Wysłany: 2012-04-08, 11:35
|
|
|
| tak jak pisał Brosik, jeśli wyprostowane na półkach to po prostu kierownica jest krzywa. |
_________________ ale po co? |
| Ostatnio zmieniony przez Kamyk 2012-04-08, 11:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ElectroOne
People can fly

Motocykl: GSX-R 1000 K9
Imię: Arek
|
Wysłany: 2012-04-08, 11:37
|
|
|
| Mogłeś pokrzywić półki przy uderzeniu. W Bielsku jest firma, która je prostuje. Weź motocykl gość ma mierniki laserowe. Wszystko Ci sprawdzi i pomierzy. Łącznie z ramą. |
_________________ Owner of the Top Performer 600K6=>1000K7=>1000L0
 |
| Ostatnio zmieniony przez ElectroOne 2012-04-08, 11:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

|
Wysłany: 2012-04-08, 11:45
|
|
|
| ElectroOne napisał/a: | | W Bielsku jest firma, która je prostuje. |
Dokładnie to Tecrol. |
|
|
|
 |
emil

Motocykl: motocykl
Imię: lucek
Wiek: 112 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 3698 Skąd: somalia
|
Wysłany: 2012-04-08, 12:42
|
|
|
oś koła też może być krzywa, zdarza się. Rozbierz to na spokojnie, graty na stół i sprawdź półki ze sztycą, ośkę, kierownicą. Wątpię, żebyś ramę uszkodził przy lekkim uderzeniu.
Jak skręcasz max w prawo i w lewo, to kierownica ma taki sam odstęp od baku po obu stronach? |
_________________ a nie bede nikogo obrazal.. |
|
|
|
 |
barneydg
|
Wysłany: 2012-04-09, 00:13
|
|
|
| prezesartur napisał/a: | Może przy uderzeniu skróciła Ci się jedna ręka i masz takie wrażenie.
A jeśli to główka ramy to co zrobisz wymienisz główkę ? |
Z moimi rękami na pewno wszystko ok, a co do główki ramy to ją wymienię bo posiadam takową, póki co wymieniłem widelec
| Brosik napisał/a: | | Napisałeś że wymieniłeś widelec, a może sama kierownica jest walnięta i daje taki efekt ? |
Kierownica jest prosta, sprawdzone i pomierzone, więc odpada.
| emil napisał/a: | | Jak skręcasz max w prawo i w lewo, to kierownica ma taki sam odstęp od baku po obu stronach? |
Na pierwszy rzut oka niestety nie, aczkolwiek będę musiał dokładnie to pomierzyć.
Znacie może warsztat w Dąbrowie Górniczej lub okolicach, który by ogarnął to wszystko w niewygórowanej cenie? Gdyby co to wymianę główki ramy, od razu wymienił płyn w lagach, uszczelniacze.
Nie jestem totalnie lewy jeżeli chodzi o mechanikę, ale nie posiadam narzędzi, sprzętu i nie mam warunków do takich zabiegów
Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za odpowiedzi, bezpiecznej drogi |
|
|
|
 |
Kapitan Bomba

|
Wysłany: 2012-04-09, 00:18
|
|
|
| barneydg napisał/a: | | Gdyby co to wymianę główki ramy, |
Jak chcesz wymienić główkę ramy ? odciąć ją od reszty i przyspawać prostą ? nie pomyliło Ci się z łożyskiem główki ramy ? |
|
|
|
 |
greenmack

Motocykl: rower
Imię: maciek
|
Wysłany: 2012-04-09, 00:19
|
|
|
| barneydg napisał/a: | | a co do główki ramy to ją wymienię bo posiadam takową |
heheh
dobry tekst;p |
_________________ http://www.dwagary.pl/ |
|
|
|
 |
Abaddon [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-04-09, 07:16
|
|
|
| barneydg napisał/a: |
Znacie może warsztat w Dąbrowie Górniczej lub okolicach, który by ogarnął to wszystko w niewygórowanej cenie? |
Odezwij się do mnie na PW. |
|
|
|
 |
barneydg
|
Wysłany: 2012-04-12, 00:08
|
|
|
| Brosik napisał/a: | | Jak chcesz wymienić główkę ramy ? odciąć ją od reszty i przyspawać prostą ? nie pomyliło Ci się z łożyskiem główki ramy ? |
sory za gafe tak, chodziło mi o łożysko. Mam na stanie cały motocykl na żyletki i aktualnie z niego czerpię części, tak więc łożysko też się do wymiany znajdzie |
|
|
|
 |
|
|