|
Forum Śląskich Motocyklistów
|
Przesunięty przez: Karolina 2012-08-26, 00:48 |
Ubezpieczeniowy fundusz gwarancyjny |
| Autor |
Wiadomość |
Trollsky

Motocykl: Pomarańczowy
Imię: Ginter
Wiek: 44 Dołączył: 27 Lip 2010 Posty: 484 Skąd: Z piwnicy
|
|
|
|
 |
mg1989sos
Założyciel
Motocykl: ZZR600
Imię: Michał
Wiek: 37 Dołączył: 05 Kwi 2010 Posty: 2367 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-03-27, 16:32
|
|
|
| jeśli nie wymówiłeś ubezpieczenia to ono jest automatycznie przedłużane nawet jeśli nie jest opłacone, najlepiej podjechać do ubezpieczalni ( jeśli jest to jakies normalne pzu czy warta a nie jakis direct ) i opłacić, doliczą Ci jakieś marne grosze odsetek za spóźnienie |
|
|
|
 |
prezesartur
Motocykl: Nie mam. Nie jestem cool.
Imię: Artur
|
Wysłany: 2012-03-27, 17:12
|
|
|
| 2 tyś zł. |
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-28, 00:51
|
|
|
Guzik w różowym papierku. Różne kary za brak OC w zależności od rodzaju pojazdu i okresu pozostawania bez ubezpieczenia. Na 2012 jest to około 3'000 za osobówkę, 4'500 za ciężarówkę, 500 za motocykl i inne pojazdy.
Dokładne dane i sposób wyliczania należności:
http://www.ufg.pl/web/guest/oplaty-karne
oczywiście większość ubezpieczycieli przedłuża umowy OC automatycznie. tylko niech nikt nie kryje zdziwienia, jeżeli kupi pojazd od kogoś, a poprzedni właściciel zlikwiduje OC i zgarnie z powrotem pieniążki z ubezpieczalni. dlatego nawet jeśli mamy zamiar latać na czyimś już opłaconym OC, warto przepisać polisę na siebie i pokryć różnicę w zniżkach |
| Ostatnio zmieniony przez TNT 2012-03-28, 00:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2012-03-28, 03:51
|
|
|
| Być może i guzik z tym, że wy znacie to z teorii ja mam to na papierze więc jednak będę obstawał przy swoim. |
|
 |
TNT [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-28, 17:49
|
|
|
tak prezes, masz na papierze, ale kary za 2011 rok. Wycinek artykułu z 2011 roku:
"kary za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC są niższe niż w 2010.r. I tak, właściciel samochodu osobowego zapłaci do 1980 zł (o 3,4 proc. mniej), samochodu ciężarowego – 3170 zł, a innego pojazdu – 400 zł kary na rzecz Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego"
Zatem owszem, było (OKOŁO) 2000 zł. Teraz jest około 3000. Po prostu przyjmij, że tak jest i już. |
|
|
|
 |
kuzi4
nieporawny optymista

Motocykl: ...był Transalp 650 :(
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2012-03-30, 17:21
|
|
|
| Michał w pierwszej odpowiedzi dobrze napisał. Wszystko to co napisaliście po Nim to prawda ale dotyczy braku OC (braku zawarcia umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC). Nie dotyczy to braku opłaty za zawartą polisę OC. Jeżeli przegapimy termin opłaty to nic się złego nie dzieje. Powinniśmy (w wielu przypadkach przypomni nam o tym odpowiedni list w skrzynce pocztowej) udać się do brokera lub firmy ubezpieczeniowej - tej samej, w której była zawarta poprzednia polisa i opłacić nową wraz z odsetkami za zwłokę. Kary nakładane są przez UFG za brak polisy OC, a polisa ta ulega automatycznemu przedłużeniu po wygaśnięciu starej, o ile nie wypowiecie jej przed upływem 30 dni do jej wygaśnięcia. |
_________________ Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." - Colin Mc Rae |
|
|
|
 |
prezesartur
|
Wysłany: 2012-03-30, 17:25
|
|
|
| Z wyjątkami polis tzw. krótkoterminowych one się nie przedłużają. |
|
 |
kuzi4
nieporawny optymista

Motocykl: ...był Transalp 650 :(
Imię: Marcin
|
Wysłany: 2012-03-30, 17:52
|
|
|
| To prawda, ale one w Naszym kraju dotyczą tylko pojazdów specjalnych. I całe szczęście powróciły krótkoterminówki. Szkoda, że nie obowiązują w przypadku motocykli... |
_________________ Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..." - Colin Mc Rae |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• • • •  |